امیدوارم بتوانم دوباره به فضا پرواز کنم!گفتوگوی اختصاصی کانوت با انوشه انصاری
نخستین حروف نام انوشه انصاری روی دستکشهایش
شش سال پیش لحظهای تاریخی برای ایران رقم میخورد و آن هم پرواز نخستین فضانورد ایرانی به ایستگاه فضایی بود. در آن زمان تب عظیمی جامعهی فضایی و نجومی کشور را فرا گرفت و در هر محفلی که مینشستی سخنی از پرواز انوشه به گوش میرسید. سرانجام در ۱۸ دسامبر ۲۰۰۶/ ۲۸ شهریور ۱۳۸۵ انوشه انصاری بانوی فضانورد ایرانی موفق شد تا از جوّ زمین خارج شود و لحظهای بینظیر را تجربه کند که پیش از این٬ برای رسیدن به آن زحمت فراوانی کشیده بود. آری٬ او هزینهی سنگینی را برای تحقق رویای دیرینهی خود پرداخته بود. اکنون پس از شش سال فرصت را مغتنم شمردیم و گفتوگویی را با او ترتیب دادیم که در ادامه میخوانید.
خانم انوشه انصاری عزیز٬ نخست تولد ۴۶ سالگیتان و همچنین ششمین سالگرد سفرتان به ایستگاه فضایی بینالمللی را تبریک عرض میکنم. به نظر میآید این روزها سفرهای توریستی به فضا هزینهای بیش از ۳۵ میلیون دلار در پی دارد٬ با توجه به این که شما یکبار هزینهی مالی سنگینی را برای سفر به فضا پرداختید تا به رویای دیرینهی خود دست یابید اما دوباره به فضا برنگشتید آیا این افزایش هزینهها سبب شده تا شما دوباره برای سفر به فضا اقدام نکنید یا برنامهای دیگر در پیش دارید؟
با توجه به هزینههای سنگینی که سفرهای فضایی در پی دارند فقط یک بار ممکن است که کسی بتواند آن را در همهی عمرش تجربه کند اما اینجا دقیقاً همان جایی است که صنایع فضایی خصوصی شرایط را تغییر میدهند. با توجه به رقابتی که در این عرصه وجود دارد هزینهی این سفرها کاهش خواهد یافت و سبب میشود تا همهی مردم بتوانند احساسی بینظیر را تجربه کنند. من امیدوارم که دوباره بتوانم به فضا پرواز کنم اما در حال حاضر٬ مشغول راهاندازی شرکت جدیدم در زمینهی فناوری هستم.
شما در ایستگاه فضایی چند آزمایش برای سازمان فضایی اروپا انجام دادید. اما به نظر میآید که گردشگران فضایی فقط تمایل دارند که فضای خارج از جوّ را تجربه کنند و چندان هم به مسایل علمی کاری نداشته باشند. در مصاحبههای پیشین خود اعلام کردید که علاقهای ندارید شما را گردشگر فضایی بنامند و شما یک شرکتکنندهی فضایی Space Participant هستید. آیا ممکن است تفاوت میان این دو اصطلاح را توضیح دهید؟
کلمهی گردشگر٬ سبب میشود تا پیچیدگیها و تلاشهایی که در راه سفرهای فضایی قرار دارند کماهمیت جلوه داده شوند. من همیشه کوهنوردانی را مثال میزنم که به کوه اورست میروند. هیچکس آنها را گردشگران اورست نمیخواند زیرا آنها باید تمرین کنند و خودشان را برای یک سفر دشوار آماده کنند. افرادی مانند من هم که به فضا سفر میکنند باید شش ماه از سال را تمرین کنند و خودشان را برای سفر آماده کنند٬ یاد بگیرند که چگونه با تجهیزات کار کنند یا آنها را تعمیر کنند و خودشان را از نظر جسمی و روحی٬ برای سفری دشوار و خطرناک آماده کنند. حال آن که گردشگران بلیت میخرند٬ لباسهایشان را جمع میکنند٬ دوربینشان را برمیدارند و به راه میافتند. من فکر نمیکنم بتوان این دو را با یکدیگر مقایسه کرد. شرکتکنندهی فضایی Space Participant یک اصطلاح فنی است که سازمانهای فضایی به فضانوردان و دانشمندانی نسبت میدهند که به فضا سفر میکنند.
پرواز داخل ایستگاه فضایی بینالمللی ISS
به نظر میآید به نسبت سالهای گذشته دیگر فضا یک رؤیای دوردست تلقی نمیشود. همین چند ماه پیش بود که فضاپیمای اژدها Dragon متعلق به شرکت Space X با موفقیت به ایستگاه فضایی الحاق شد و به زمین بازگشت که این نوید رونق سفرهای فضایی تجاری را میدهد. نظرتان دربارهی اینگونه سفرها چیست؟
این همان چیزی است که من با برگزاری جایزهی انصاری ایکسپرایز Ansari X Prize همواره از آن پشتیبانی و حمایت کردهام. آیندهی فضا٬ باید با همکاری سازمانهای خصوصی و سازمانهای دولتی مانند ناسا یا اسا بنا شود.
آیا علاقهمندان به فضا٬ این امکان را دارند تا بلیتهای سفرهای فضایی را پیشخرید کنند؟
بله٬ شرکتهای ویرجین گالکتیک٬ ایکسکور و چند شرکت دیگر هماکنون از مشتریان خود برای سفر با فضاپیماهای زیرمداریشان٬ ثبتنام به عمل آوردهاند.
این سفرها چقدر هزینه خواهند داشت؟
هزینهی این سفرها بین ۹۰ تا ۲۰۰ هزار دلار متغیر است.
شما نیز به عنوان مدیر شرکت Prodea Systems با همکاری شرکت Space Adventures در زمینهی سفرهای فضایی تجاری روی فضاپیمای Explorer یا Cosmopolis XXI کار میکنید. آیا این فضاپیما به فضاپیمای SpaceShip one شباهت دارد؟ اگر ممکن است دربارهی این پروژه توضیح دهید. اکنون در چه مرحلهای قرار دارد؟
این یک پروژهی آزمایشی بود که کامل شده است. من نمیتوانم اطلاعات بیشتری در این زمینه بدهم.
سخنرانی انوشه انصاری به عنوان مدیر شرکت پرودی سیستمز
با توجه به این که شما عضو هیأت اُمنای نهاد X prize هستید آیا پس از جایزهی ۱۰ میلیوندلاری موفقیتآمیز Ansari X prize جایزهی دیگری را نیز تعریف کردهاید؟ آیا جوانان علاقهمند ایران میتوانند در اینگونه مسابقات شرکت کنند؟
بستگی دارد که چه نوع رقابتی برگزار شود. اما بیشتر رقابتها٬ پذیرای همهی علاقهمندان است.
پس از اینکه از فضا برگشتید کتابی را با عنوان My Dream of Stars نوشتید. چه چیز باعث شد تا شروع به نگارش این کتاب کنید؟
این کتاب داستان زندگی مرا از دوران کودکیام در ایران تا سفرم به فضا در بر میگیرد.دوستانم و بسیاری از مردم که داستانم را شنیده بودند من را تشویق کردند تا این کتاب را بنویسم و من احساس کردم که ممکن است درس خوبی برای دختران جوان باشد تا رویاهاشان را دنبال کنند. امیدوارم این کتاب بتواند برای هرکسی که رویایی در سر دارد الهامبخش باشد [لبخند میزند]
آیا از ترجمهی فارسی کتاب خود اطلاعی دارید؟
این کتاب٬ بدون دخالت من٬ به دست دو ناشر جداگانه به فارسی ترجمه شده است. بنابراین من هیچ اطلاعی از ترجمه٬ کیفیت و دقت آنها ندارم.
انوشه انصاری در حال امضا کردن کتابهایش
از این که وقتتان را در اختیار من قرار دادید سپاسگزارم.